Zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen is  niet alleen goed voor het milieu, het is ook een duurzame investering voor uw woning.

De werking van zonnepanelen


Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie (gelijkspanning). Een omvormer verandert dit in wisselspanning, dit is de stroom die we dagelijks gebruiken. Via de elektrische bedrading in huis wordt de stroom direct verbruikt indien er apparaten aanstaan. De stroom die u niet meteen gebruikt, gaat langs de meter naar het elektriciteitsnet.



De meeste zonnepanelen worden tegenwoordig van monokristallijn gemaakt. Zo ook de panelen die wij leveren. Bij deze panelen bestaan de zonnecellen uit één kristal. Deze panelen hebben het hoogste rendement en zijn daarom het meest efficiënt bij direct zonlicht.


Hoe geschikt is uw dak?


In het kort zijn er drie factoren die bepalen hoeveel stroom uw dak oplevert:

  • Helling en richting - Heeft u een dak op het zuiden, oosten of westen? Dan levert dit  2 tot 3 keer meer op dan daken op het noorden. Zo is ook de hellingshoek is hierbij van invloed. Een schuin dak levert bijvoorbeeld meer op dan een plat dak. 
  • Schaduwdichtheid - Net zoals daken op het noorden, zijn zonnepanelen op daken met veel schaduw minder productief dan zonnepanelen die geen schaduwproblemen hebben. 
  • Aantal zonnepanelen - Het aantal panelen dat op uw dak past is natuurlijk beperkt. Echter hoe meer zonnepanelen hoe meer stroom er wordt opgewekt. Er zijn ook zonnepanelen met hogere vermogens die aantrekkelijker zijn voor kleine daken. Zo hoeft men het dak niet vol te leggen om het huidige verbruik op te wekken en is er nog ruimte voor uitbreiding, indien dat gewenst is voor de toekomst.



Opbrengst van zonnepanelen


De opbrengst van zonnepanelen is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. De panelen leveren meer op als ze recht onder de zon liggen op een heldere middag. Veel zonuren en een temperatuur van maximaal 25 °C zijn voor de opwek van zonnepanelen de ideale weersomstandigheden. Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager.  Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Dit komt doordat de daling van de spanning in de cellen hoger is dan de toename in stroomsterkte. Hoeveel het rendement daalt is afhankelijk van het type zonnepanelen dat op uw dak ligt. 

Share by: