Waarom airconditioning een duurzaam alternatief is deze winter?
Het koude seizoen komt er weer aan, dat betekend ook dat we weer moeten gaan stoken. De tarieven voor gas liggen ook behoorlijk hoog en veel mensen zullen dan ook liever in de kou zitten. Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. In deze koude maanden kan een airco dan ook goed gebruikt worden om uw woning deels te verwarmen. Hierdoor zal u op uw gasrekening besparen en zit u niet in de kou.

Duurzaam voor milieu en portemonnee
Een airco is een kleine warmtepomp. Om te koelen wordt de warmte uit de binnenlucht getrokken en afgevoerd naar buiten. Om te verwarmen werkt dit andersom. Hierbij worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt dat het veel duurzamer is voor het milieu.
Het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco goedkoper dan een traditionele gasgestookte hr cv ketel. Het rendement van een airco komt boven de 400% en dat terwijl een cv ketel niet boven de 96% komt. Dit houdt in dat een airco de ruimte(s) veel sneller op temperatuur krijgt/ kan houden, en dat daar veel minder energie voor nodig is.
Hoeveel u uiteindelijk betaalt voor de airco hangt af van de keuzes die u maakt bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. In aanschaf is een airco met een hoog energielabel wel wat duurder dan een airco met een laag label. Toch is het wel rendabel om voor het hogere label te kiezen. U bespaart op uw energierekening doordat u kiest voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. Zeker als uw huis goed geïsoleerd is en/ of u zonnepanelen heeft maakt een airco echt het verschil.
Waar moet ik rekening mee houden
Het verwarmen werkt net even anders dan radiatoren. waarbij de koude lucht die langs de radiatoren stroomt verwarmt wordt. Die warme lucht stijgt omhoog en verspreidt zich zo in de ruimte. Dit zorgt voor een langer proces om de kamer op temperatuur te krijgen. Bij een airco wordt de lucht de kamer in geblazen, Waardoor de kamer veel constanter is qua temperatuur en dit ook sneller gebeurt. Doordat een airco de warme lucht rechtstreeks de ruimte inblaast, kan het vervelend zijn als u daar precies voor zit. De luchtkleppen kunnen bijgesteld worden zodat het niet hinderlijk is. De luxere hebben een i feel functie die u detecteert en zachter gaat blazen.
Regelmatig onderhoud is wel nodig. Er gaat stof en haar in de filters zitten. Wat u vaak zelf kan schoonmaken. Ook is het belangrijk dat er gecontroleerd wordt of er genoeg koudemiddel in de airco zit. Dit is nodig voor een optimale milieuvriendelijkheid en werking van uw airco.
Bij lage temperaturen kan de goedkopere airco de lucht niet volledig opwarmen. Denk hierbij aan temperaturen vanaf -10 graden Celsius. Echter komen deze temperaturen bijna niet voor in onze regio.
De meeste airco's kunnen de luchtvochtigheid goed regelen en de lucht zuiveren.
Houdt er ook rekening mee dat de lucht van een airco droger kan zijn dan radiatoren. Het is belangrijk dat u de ruimte wel goed blijft ventileren om een gezond binnenklimaat te behouden.
Met de technologie van tegenwoordig kunnen de airco's bijna geluidsstil zijn. Het ligt wel aan het type of merk wat u koopt.
Veel mensen denken dat een airco niet in hun huis past door het uiterlijk. Tegenwoordig worden ze in meerdere kleuren en stijlen geleverd waardoor er voor iedereen wel iets moois en passends is. Een mooi voorbeeld hiervan is het geluidsstille merk Daikin met hun stijlvolle uiterlijk.
De voor en- nadelen op een rijtje
De voordelen:
- De gewenste temperatuur is snel bereikt.
- energiezuinig.
- Verwarmen met een airco is goedkoper dan een met gasgestookte cv ketel.
- Verkrijgbaar in mooie designs.
- Ideaal als u ook zonnepanelen heeft of van plan bent om aan te schaffen.
- In de zomer kan er ook gekoeld worden met de airco.
De nadelen:
- Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is er een multi-split airco nodig.
- Niet aan te sluiten op bestande verwarmingssystemen. (wel als bijverwarming)
- Regelmatig onderhoud
- Kan geluid produceren.
- Werking is minder goed bij erg lage temperaturen.

